гэтага свята 👇
🔥Што такое Купалле?
Купалле – старажытнае народнае земляробчае свята, звязанае з летнім сонцастаяннем, з росквітам прыроды і летняй цеплыні. Лічылася, што раніцай пасля Купальскай ночы сонца "грае". Яно нібыта плавае ў вадзе далёка на гарызонце, "купаецца". Паводле народных павер'яў, рэкі ў гэту ноч свецяцца асаблівым прывідным святлом, а звяры, птушкі і нават дрэвы атрымліваюць дар мовы.
У старыя часы людзі верылі, што ў гэту ноч а 12-й гадзіне зацвітае папараць-кветка. 🍀 Хто знойдзе яе, атрымае здольнасць бачыць схаваныя ў зямлі клады і разумець мову звяроў. Каб адшукаць кветку, трэба выправіцца ноччу ў лес аднаму і зайсці ў такі гушчар, каб не чуць ні пеўняў, ні сабак з навакольных вёсак. Папараць-кветка маленькая, але яна ззяе ў цемры яскравым агеньчыкам.
Святкаванне Купалля ўключала ў сябе абрады, павер'і і варажбу. Днём дзяўчаты збіралі купальскія зёлкі, што, як лічылася, мелі асаблівую лекавую моц. Цэнтральнае месца займала купальскае вогнішча.
Вельмі пашыранай на Купалле была варажба, асабліва на замужжа – на рачную плынь пускалі вянкі, загадваючы на "суджанага".
Раніцай пасля Купальскай ночы дзяўчаты і хлопцы сустракалі світанак, купаліся ў вадзе, каталіся па траве з купальскімі росамі, каб набрацца сілы.
🔥 Якая была адметнасць свята ў нашым рэгіёне?
На Магілёўшчыне ў традыцыі было абіраць "Дзеўку-Купалу". 🥰 Яе ролю выконвала самая прыгожая дзяўчына вёскі. Іншыя дзяўчаты распраналі яе, абмотвалі лісцем ды галінкамі, а на галаву клалі вянок. Потым вялі ў лес, дзе былі падрыхтаваныя вянкі. Іх дзяўчына з завязанымі вачыма раздавала іншым: якой маладзіцы даставаўся свежы вянок – той жыць шчасліва, а каторай завялы – той "не бачыць шчасця".
🔥 Што нашы продкі елі на Купалле?
✅ Амаль па ўсёй Беларусі на Купалле гатавалі кулагу: ягады ставілі на агонь і варылі, потым дадавалі ў іх крыху мукі, мёд ці цукар, варылі да кісельнага стану. Падавалі на стол з хлебам ці блінамі.
✅ Іншым ласункам была верашчака – страва для мачання бліноў. На Магілёўшчыне яе гатавалі так: спачатку падсмажвалі сала, мяса ці каўбасу на патэльні, потым туды дадавалі муку і зёлкі.
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев