1. Перлова та ячна крупи.
Перлову та ячну крупи роблять з ячменю. Перловка - це ціле, правда, очищене від оболонки зерно ячменю, а для виготовлення ячневої крупи застосовують грубий помел зерна. З цих круп готують каші, їх додають в супи, салати, використовують при виробництві солодощів та киселів. Ці крупи корисні для дітей, дорослих та літніх людей, а ті, хто служив в армії, напевно пам'ятають традиційну солдатську «шрапнель».
Наші пращури порівнювали зерна ячменю з річковими перлами, звідси і походить назва крупи – перловка.
Користь перлової та ячної круп:
Так само як і інші крупи, перлова та ячна крупи корисні для харчування. Вони дуже калорійні та в них міститься багато протеїну, клітковини, вітамінів, мікро- та макро- елементів, необхідних для підтримки хорошого здоров'я. За вмістом селену перловка в 3 рази перевершує рис. Крупи з ячменю корисні при:
• для підвищення імунітету (містить вітаміни групи В, вітаміни А, D, цинк, селен);
• захворюваннях шлунково-кишкового тракту (завдяки вітамінам групи В і молібдену у своєму складі);
• запорах (має м'який проносний ефект);
• цукровому діабеті (містить вітамін РР та йод);
• алергії (оскільки не є алергеном);
• сприяють зниженню надмірної ваги (у ній небагато калорій);
• добре чистять організм від шлаків;
• загальмовують процес старіння організму (завдяки своїм антиоксидантним якостям);
• покращують шкіру (вітамін Е);
• зміцнюють нігті, зуби та волосся (кальцій, фтор, вітаміни групи В);
• перешкоджають появі зморшок.
Перед приготуванням крупу необхідно замочити на деякий час у воді або простокваші. Каші з ячневої крупи та перловки слід їсти гарячими, так як, охолонувши, вони втрачають свій смак і до того ж довше перетравлюються та засвоюються шлунком.
Шкода круп з ячменю . Шкода від перлової та ячної круп полягає в індивідуальній непереносимості та в дефіциті кальцію в організмі при надмірному їх вживанні.
2. ПшоноТрадиційна пшоняна каша!
Це найдавніша крупа, яка була відома слов'янам. Пшоняна каша в Європі досі вважається російським національним блюдом, поряд з ікрою. Її повсюдно готували не тільки для повсякденного вживання, але і прикрашали стравами з пшона святковий стіл. Без пшона не обходилася жодна військова кампанія, часто цю кашу готували спільно, і її приготування уособлювало собою вищу ступінь симпатії та довіри. Саме з пшоном пов'язують відому приказку «З ним каші не звариш!».Але не тільки кашею обмежувалося приготування страв з пшона - з нього готують запіканки, додають в супи (без пшона й уха - не юшка!). З пшона роблять борошно, з якого згодом виготовляють макарони. Круп'яна культура, з якої отримують пшоно, називається просом, і, хоча за своїми корисними якостями пшоно поступається гречці або рису, за своїм смаком ця крупа займає одне з провідних місць.
Користь пшона За кількістю рослинного білка пшоно випереджає рис, гречку та перловку. У пшоні багато вітамінів, особливо вітамінів групи В та РР, велика кількість мікроелементів та амінокислот. Пшоно - відмінний діабетичний продукт.
Пшоно:
• корисно для очищення організму від сміття у вигляді токсинів та шлаків;
• нормалізує обмін речовин та діяльність травної системи (завдяки вітамінам групи В, молібдену та кобальту в своєму складі);
• допомагає розщепити та вивести з нашого організму зайві жири;
• зміцнює серце та судини (містить багато калію та магнію);
• підвищує імунітет (вітамін B6 та селен);
• вигідно для тих, хто прагне схуднути (містить мало вуглеводів).
Так само як і багато інших каш, пшоно не містить глютену.
Шкода пшона Звичайно, при вживанні пшона завжди слід дотримуватися розумної міри і не обмежувати свій раціон тільки стравами з цього продукту. Слід пам'ятати, що пшоно також здатне вимивати кальцій з організму, а крім того, занадто часте вживання його в їжу чоловіками може призвести до зниження потенції. Не варто їсти пшоно і людям з індивідуальною непереносимістю злаків.
3. Улюблена манна каша «Ложечка за маму, ложечка за тата ...»
Для багатьох з нас манна каша досі асоціюється з дитинством, коли наші батьки були такими молодими, а ми, малюки, із задоволенням розмазували її по нагрудничкам і по маленьких столиках дитячих садків ...У чому ж її користь і чи може улюблена з дитинства каша завдати шкоди?
Користь манки Манна крупа - це, власне, пшеничне борошно, тільки дуже грубого помелу. Звідси випливає вся її користь та шкода для організму, аналогічна за характером з достоїнствами та недоліками, властивими пшеничному борошну. Так само як і у випадку з макаронами, манку роблять з твердих, м'яких та змішаних сортів пшениці. Тому користь для організму, відповідно, представляє лише манна крупа з твердих сортів пшениці вищого сорту. Найкращі і, відповідно, найдорожчі італійські макарони роблять саме ... з манки! Ця крупа швидко готується, що дозволяє зберегти в ній більшу кількість поживних речовин. Вона добре засвоюється та містить мінімум клітковини - всього 0,2%. З цієї причини вона корисна для людей із захворюваннями шлунку та кишечника, а також у післяопераційний період.У порції манної каші в 2 рази менше калорій, ніж у такій самій порції гречки.
Шкода манної крупи Що стосується шкоди від вживання манної каші, то вона, як звичайно, найчастіше пов'язана з непомірним вживанням цього продукту. Так само як і у випадку з вівсянкою, старанне вживання манної каші на шкоду іншим продуктам може призвести до нестачі кальцію та вітаміну D в організмі. Для наших маленьких дітей, яких ми старанно та регулярно пригощаємо манною кашкою, це може обернутися поганим згортанням крові, порушеннями в роботі м'язової системи, а головне - серця, відставання в рості та розумовому розвитку, судом та рахіту. Тому, дорогі мами та бабусі, не псуйте здоров'я ваших улюблених чад, з дитинства загодовуючи їх манною кашею!юКрім цього, манна каша протипоказана при індивідуальній непереносимості клейковини (глютену), якого в ній, так само як і в борошні, досить багато.
4. Вівсянка Отже, наступна на черзі крупа - вівсянка, так гаряче улюблена жителями туманного Альбіону, як, втім, і в нашій країні. Вівсяні пластівці роблять із зерен вівса шляхом пропарювання та сплющування. Вівсяна каша - дуже калорійний продукт, вона допомагає швидко відновити сили та отримати заряд енергії нашому організму на цілий день. Не дарма вівсяні пластівці називають у нашій країні «Геркулес».
Користь вівсянки Овес містить в собі близько 50% крохмалю, 10-15% рослинного білка, вітаміни групи В, вітамін К, А, Е та цілий набір макро- та мікроелементів. За кількістю жиру, що міститься у вівсянці (6,2%), вона випереджає всі інші крупи.• Термін зберігання вівсянки за великого вмісту в ній жирів обмежений, а отже, при тривалому її зберіганні вона може прогіркнути.• Вівсяна крупа, так само як гречка або рис, не містить клейковини, тому спекти з неї що-небудь без додавання пшеничного борошна вам не вдасться !Клітковина та протеїни, що входять до складу вівсянки, сприяють накопиченню саме м'язової маси і не призводить до збільшення жиру. Всі ці якості роблять вівсянку дуже корисною для здоров'я.Вівсянка чудово підходить і тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, оскільки ферменти, містяться в ній, розчиняють жир, і тим, хто любить добре поїсти, оскільки дуже добре засвоюється організмом.
Вівсяна крупа корисна при:
• різного роду серцево-судинних захворюваннях (містить магній та калій, вітаміни групи В);
• вегетосудинній дистонії;
• хворобах крові (містить залізо та кальцій);
• здутті живота, діареї та інших проблемах з шлунком або з кишечником (має тонізуючу та м'яку закріплюючу дією на шлунково-кишковий тракт);
• захворюваннях опорно-рухового апарату (очищає та тонізує суглоби);
• гастритах (зменшує кислотність);
• виразці шлунку та дванадцятипалої кишки;
• допоможе зняти м'язову втому (виводить молочну кислоту з організму);
• зміцнить нігті, зуби та волосся (оскільки містить досить багато кальцію та фтор);
• завдяки своїм антиоксидантним властивостям здатна продовжити молодість організму;
• добре відновлює сили після пологів (завдяки своїй поживності та гарній засвоюваності);
• сприяє збільшенню лактації;
• заспокоює нерви (завдяки вітамінам А та Е, кальцію, магнію, залізу, цинку);
• підвищує пам'ять та зосередженість;
• покращує роботу печінки, щитовидної та підшлункової залози (містить йод та вітамін B1);
• регулює кількість холестерину та процес обміну речовин в організмі (вітаміни B3 і B12)
• зменшує ризик появи та розвитку варикозу та тромбів.
Втім вівсянка швидкого приготування в процесі свого виготовлення втрачає більшість корисних вітамінів та мінералів. Така вівсянка вже не здатна регулювати обмін речовин в організмі та насичувати його енергією.
Шкода вівсяної крупи У деяких випадках вівсянка, незважаючи на всю свою корисність, може завдати шкоди здоров'ю.Протипоказана вівсянка людям, що страждають на целіакію – індивідуальну непереносимість деяких злаків. Крім того, якщо регулярно вживати в їжу одну тільки вівсянку у великих кількостях та не насичувати своє меню іншими корисними продуктами харчування, фітинова кислота, що міститься у вівсі, може призвести до вимивання кальцію та вітаміну D з кісткової тканини. У результаті ви замість користі отримаєте проблеми з опорно-руховим апаратом, алергію, руйнування зубів, крихкість та ламкість нігтів та волосся, аж до розвитку остеопорозу. Особливо ця обставина небезпечна для вагітних жінок та дітей.
5. Цариця круп – гречка Поряд з рисом, однією з найпоширеніших круп в нашому раціоні харчування є гречка. У давнину її називали «царицею круп» і, крім каші, готували з неї безліч різних страв - від супів та котлет, до запіканок та пудингів. З гречаного борошна випікають хліб, млинці, оладки, а в Японії з неї роблять макарони. У Росію гречка потрапила з Греції, де її вирощували ченці в монастирях. Звідси і бере початок її назва.
Користь гречаної крупи Гречка, мабуть, найцінніша, найкалорійніша та найкорисніша з круп. У ній дуже багато клітковини та білку, а також вітамінів (амінокислоти, залізо, вітаміни B1, B2, B6, РР, Р) та мінеральних речовин (йод, солі, кальцій, фосфор, щавлева кислота в легкозасвоюваній формі). Калорійність гречаної каші досить висока - 150 ккал в 100 гр. порції, але велика кількість поліненасичених жирів благотворно впливає на обмін речовин. Тому гречана каша вважається дієтичним продуктом харчування, що дозволяє швидко знижувати масу тіла. За кількістю білка, що міститься в гречці, вона займає перше місце серед всіх інших круп - його в гречці стільки ж, скільки в сосисках! У гречці, так само як і в рисі, відсутня клейковина (глютен). Вона швидко втамовує відчуття голоду.
Гречка корисна:
• для дітей (в силу свого унікального складу);
• у літньому віці (легко засвоюється);
• людям, робота яких пов'язана з великими фізичними та розумовими навантаженнями (завдяки великій кількості рослинного білка);
• для попередження атеросклерозу, гіпертонії, артритів та ревматизму (знову ж справа в унікальному складі гречки - речовини, які в ній містяться, очищають судини та суглоби);
• перешкоджає утворенню набряків;
• добре очищає організм від токсинів та шлаків;
• допомагає швидко позбутися від зайвої ваги (оскільки містить мало вуглеводів).
• до речі, гречка один з небагатьох продуктів харчування людини, який ще не зазнав генної модифікації, а оскільки при її вирощуванні не використовують хімічні добрива, вона є практично екологічно чистим продуктом;
• нормалізує кислотно-лужний баланс та обмін речовин (бо містить йод, кобальт, вітаміни групи В);
• при серцево-судинних захворюваннях (велика кількість калію та магнію в гречці покращує роботу серця);
• у помірній кількості - при цукровому діабеті (нікотинова кислота - вітамін РР знижує рівень цукру в крові);
• при хворобах печінки (містить велику кількість лецитину - «бальзаму» для печінки).
Мало хто знає, що гречку можна готувати взагалі без термообробки, просто залийте її з вечора водою і вранці поживний та корисний сніданок готовий! Всі її корисні якості при такому способі приготування залишаються в первозданному вигляді.
А що стосується шкоди від її вживання в їжу, то її немає.Гречка не має протипоказань ні при яких захворюваннях, хоча це, звичайно, не означає, що слід їсти одну тільки гречку. Якою б корисною вона не була для нашого здоров'я, раціон харчування все одно потрібно урізноманітнити іншими продуктами.
6. Рис - «швидка допомога» при багатьох хворобах Рис є однією з найдавніших злакових культур, відомих людству. Особливу популярність рис придбав на Сході, де його їдять практично щодня і дуже часто рис замінює хліб.У Японії та Кореї незмінним атрибутом будь-якого святкового, а особливо новорічного столу є рисові коржі, які вважаються символом удачі та благополуччя в домі.Кількість вживаного в їжу рису на Сході може досягати 4 кг на добу на одну людину.
за ступенем обробки зерен розрізняють рис п'яти видів:
• в оболонці - неочищений рис;
• коричневий (бурий) рис - без лушпиння, але з зародком зерна;
• шліфований (рафінований) рис - частково із зародком, але без плодової оболонки;
• полірований рис - повністю очищений, з гладкою, блискучою поверхнею);
• подрібнений рис.
За формою розрізняють круглий, середній та довгий рис. Найкорисніший - круглий рис, його навіть використовують у різних рецептах народної медицини. Довгий рис більш красивий та краще підходить для салатів, але для здоров'я не такий корисний, а для лікування непридатний. Рис - великий очисник. Найбільш корисний для здоров'я - неочищений рис, чим вища ступінь очищення, тим менше користі від рису.У неочищеному рисі міститься велика кількість рослинної клітковини, складних вуглеводів, вітаміни групи В, РР, Е та інші, кальцій, калій, цинк, залізо, фосфор, селен та інші корисні речовини. Коричневий рис - прекрасно збалансований дієтичний продукт харчування, він швидко та добре засвоюється організмом, добре втамовує відчуття голоду, позбавляє від спраги.
Рис корисний:
• для людей, які не переносять білок (через відсутність в ньому клейковини);
• нормалізує процеси обміну речовин та кислотно-лужний баланс організму;
• знижує рівень холестерину в крові (містить вітаміни В3 і В12);
• після перенесених важких захворювань у період одужання (добре засвоюється організмом)
• володіє прекрасними очисними властивостями і допоможе організму позбавитися від зайвої слизу в шлунку, від шкідливих солей, а також шлаків та токсинів. У Індії вважають, що особливо поживний рис в поєднанні з медом та молоком, а ретельно пережовані та з'їдені натщесерце 2 столові ложки сирого рису є дуже ефективним та швидким засобом очищення організму.
• Добре підходить для харчування людям, що страждають різними алергічними реакціями (оскільки не є алергеном).
• При бронхітах та бронхіальній астмі, інших легеневих захворюваннях.• При спайках в шлунку.
• При хронічних хворобах шлунково-кишкового тракту (завдяки вітамінам В3 і В9).• При діареї (рис має закріпляючу шлунок властивість).
• Застосовують для лікування грипу, ангіни та запалення легенів, оскільки він має потогінну, жарознижувальну та антиоксидантну дію.
• При захворюваннях нирок, жовчного та сечового міхура (нормалізує водний баланс).
• При недокрів'ї (містить залізо, кальцій, вітаміни В2, В6, В9).
• При ожирінні (швидко втамовує апетит, при цьому містить мало калорій).
• При хворобах хребта та суглобів, пов'язаних з відкладенням солей (завдяки своїм очисним властивостями, а також вмісту в ньому кальцію та вітаміну А та D).
• Для підтримки гарного стану серця та коронарних судин (кальцій, селен, вітаміни В1 та D)
.• При гіпертонії
.• Годуючим мамам допоможе істотно збільшити кількість грудного молока.
• У коричневому рисі містяться нерозчинні волокна, які, на думку медиків, є відмінним профілактичним засобом від багатьох онкологічних захворювань!
• Чинить заспокійливу дію на нервову систему та мозок людини (вітамін B5, кальцій, залізо).
• Благотворно діє на шкіру, зуби та волосся (містить вітаміни Е та D).
• Рятує від пігментних плям та веснянок.
• Допоможе поліпшити зір, колір обличчя (завдяки вітаміну А).
• Позбавить від неприємного запаху з рота.Кому рис шкідливий?
Як і будь-який продукт, рис має протипоказання. У першу чергу це пов'язано з тим, що в рисових висівках міститься фітинова кислота, яка знижує засвоєння заліза та кальцію, тому не слід харчуватися лише неочищеним рисом - все в міру.
Що стосується шкоди рису для організму, то в першу чергу вона пов'язана з рафінованим та шліфованим рисом. У такому рисі після очищення залишається мало корисних для здоров'я речовин. Незважаючи на те що рис часто застосовують у низькокалорійних дієтах, ставитися до нього потрібно обережно. Як гарнір рис не тільки поєднується з багатьма продуктами, але і покращує смак багатьох з них, тому тим, хто піклується про свою вагу, слід ретельно розраховувати обсяг порцій, інакше вам загрожує підвищений апетит та подальший набір ваги.
Рафінований та шліфований рис не рекомендується при:
• цукровому діабеті - як і манка, рис містить занадто мало харчових волокон, тому краще вживати гречку, вівсянку та інші крупи;
• відкладеннях каменів у нирках під час загострення хвороби;
• кольках (так як створює додаткові проблеми проходження їжі по кишечнику);
• запорах (має закріпляючу дію на шлунок та підсилює її).Також слід пам'ятати про те, що рис при вживанні його у великих кількостях знижує чоловічу потенцію!
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев