Гіпократ
Нутриціологія на сторожі Вашого здоров’я
Як відомо, переважну більшість незамінних мікнутрієнтів кальцію, магнію, фосфору, заліза, кобальту, цинку, йоду... ми отримаємо з продуктами харчування. Якість сучасних продуктів харчування бажає бути кращою. Тому прихильники здорового способу життя по мірі своїх можливостей відмовляються вживати продукти з шкідливими харчовими добавками, надають перевагу натуральним продуктам. В великих містах України відкриваються екомагазини, в яких Ви можете купити продукти харчування вирощені по екостандартам. Але чи в змозі наша українська земля плодити повноцінні продукти харчування?
Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва, в місті Київ провів дослідження мінерального складу добових раціонів харчування та окремих овочів у жителів 6 сіл Рівненської та 4 сіл Житомирської областей. Всього проаналізовано 55 проб добових раціонів та 117 проб овочів (картоплі, капусти, столових буряків та моркви). Визначали вміст 4 макро- та 15 мікроелементів.
Регіони Українського Полісся (Волинської, Житомирської, Київської, Рівненської та Чернігівської областей), які в найбільшій мірі зазнали впливу аварії на ЧАЕС, відомі ще з доаварійних часів бідністю грунтів на доступні для кореневої системи макро- та мікроелементи. Тому в продуктах харчування місцевого виробництва — основи раціонів харчування населення — відмічалась нестача обмінного калію, кальцію та майже всіх незамінних мікроелементів. Саме на цих територіях в останні 15—17 років реєструється зростання патології щитовидної залози, особливо серед дитячого населення, залізодефіцитних анемій та інших захворювань, а рівні накопичення радіонуклідів в організмі жителів — найвищі в Україні.
Причинами нестачі мікроелементів в раціонах харчування населення України є:
- зменшення мікроелементів у грунті;
- забруднення довкілля токсикантами, які блокують доступність мікроелементів до кореневої системи рослин;
- технологічна переробка сировини, що приводить до втрати частини мікроелементів;
- зменшення потреби в енергії, а тому і в їжі;
- монотонізація раціону, втрата різноманітності, перехід до вузького стандартного набору основних груп продуктів й готової їжі;
- збільшення вживання рафінованих, висококалорійних, але бідних на вітаміни та мінеральні речовини продуктів харчування (білий хліб, макаронні вироби, цукор, алкогольні напої тощо);
- зменшення вживання м'ясних та молочних продуктів, втрата національної звички до регулярного вживання великої кількості овочів, фруктів, городньої зелені тощо;
- недостатнє використання в раціоні харчування морепродуктів (риби, молюсків, водоростей);
- суттєве зростання потреб людини в мікронутрієнтах як важливого захисного чинника в умовах науково-технічної революції, підвищеного нервово-емоційного напруження, дії шкідливих факторів виробництва і зовнішнього середовища.
Науковими співробітниками Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва в місті Київ В.Н. Корзун, доктор мед. наук, проф., І.П. Козярин, доктор мед. наук, проф., А.М. Парац, кандидат мед. наук, В.В. Шкуро, Т.В. Болохнова, Т.О. Цибенко було надано рекомендації щодо покращення раціону харчування українців. Одним із найбільш ефективних заходів профілактики йододефіцитних станів та інших дефіцитів мікроелементів, незбалансованого харчування вони вважають використання в раціонах спеціальних харчових продуктів та біологічно активних добавок. Ефективність їх застосування обумовлена наявністю у складі біологічно активних добавок мікроелементів в органічній (хілатній формі), що Йод та інші мікронутрієнти як складові морських водоростей знаходяться у зв'язаному з білками та поліцукрами вигляді (так званій органічній формі), що для організму більш прийнятним і природним. Складний біохімічний процес метаболізму йоду в організмі з подальшим синтезом гормонів щитоподібної залози (в разі достатнього надходження в організм йоду) може бути порушений в разі нестачі інших мікроелементів, зокрема селену, кобальту, міді, хрому, заліза та ін., що ще раз підтверджує необхідність корекції раціонів харчування населення екологічно небезпечних регіонів цілим рядом необхідних біогенних нутрієнтів.
Розуміючи велике значення збалансованого харчування та необхідність вживання БАДів Фітосила удосконалює свої знання в сфері природного оздоровлення: 15 вересня було отримано Сертифікат курсу нутріціології, саногенеза та сучасної фітотерапії NSP.
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев