Холестерин - май түрүндөгү зат. Ал ар бир клеткабызда бар. Холестеринди биз жеген тамак-ашыбыздан алабыз жана организм өзү да иштеп чыгат. Майлуу тамак-ашты канчалык көп жесек, холестерин ошончолук көп болот.
Холестерин бизге эмне үчүн керек?
Холестерин бизге организмибиздин талаптагыдай иштеши үчүн керек. Анын кызматы:
- клеткалардын калыптагыдай түзүлүшүнө жардам берет
- көптөгөн маанилүү гормондордун, анын ичинде жыныс гормондорунун иштелип чыгышына катыштыгы бар
- тамак сиңирүүгө жана организмден уулуу заттардын бөлүнүп чыгып турушуна тиешеси бар.
Холестериндин деңгээлинин нормасы
Холестериндин деңгээли төмөн болсо да, жогору болсо да организмге зыян келет. Андыктан, аны дайыма нормасында сактоо зарыл.
Холестериндин деңгээлинин жогорулашы эмнеге алпарат?
Холестериндин деңгээли жогорулаганда ал кан тамырларга топтоло берет. Натыйжада, кан тамырдын жолу тарып, ошол жерге келгенде кандын куюлушу жайлайт.
Бул болсо холестериндин дагы көп чогулушуна жол берет.
Ошентип, кан тамыр тарыгандан тарый берет. Жүрөктүн кан тамырлары баарынан мурун жабыркайт.
Бул инфарктка чейин жеткириши мүмкүн.
Экинчиден, баш мээнин кан тамырлары жабыркайт.
Бул болсо баш оору, баш айлануу, көздүн жакшы көрбөөсү менен башталып, инсульт менен бүтөт.
Холестериндин
жогорулашынын белгилери:
Холестериндин жогорулашында эч нерсе байкалбайт. Ошондуктан, көпчүлүк адамдар канында анын өтө көптүгүнөн шектенбей жүрө беришет. 20 жаштан өткөн ар бир адам ар беш жылда анализ тапшырып, холестерининин деңгээлин текшертип туруу керек.
Өзгөчө аялдар климакс мезгилинде буга жакшыраак көңүл буруулары зарыл. Анткени, организмде гормоналдык өзгөрүү болуп жаткан учурда кан тамырларда холестериндин топтолуп, жүрөк ооруларынын пайда болуу коркунучу күчөйт.
Холестериндин деңгээлинин жогорулашынын себептери:
1. Холестериндин деңгээлин көтөрүүчү тамак-аштар
2. Аз кыймылдуу жашоо образы. Физикалык көнүгүүлөрдү жасабаган жана убактысынын көп бөлүгүн отуруу же жатуу менен өткөргөн адамдардын холестеринин деңгээлинде тең салмаксыздык келип чыгат.
3. Ашыкча салмак
4. Тамеки чегүү
5. Ичимдик
Холестериндин деңгээлинин
төмөндүгү карылар үчүн кооптуу
Кандагы холестериндин деңгээлинин төмөндүгү кары-картаңдардын өлүмүн күчөтөт. 71 жаштан 93 жашка чейинки карылардан изилдөө жүргүзгөн окумуштуулар ушундай жыйынтыкка келишкен.
АМЕРИКАНСКАЯ компания Форевер Ливинг Продактс сиздерге озунун нукура таза продукциясын тартулайт .
Гель Алоэ Вера созсуз ичиш керек
ЧАЙ АЛОЭ
Арктическое море
Гинкго +
Абсорбент С
8903-559-05-69 ватсап
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Комментарии 1