Եթե ուսումնասիրենք ֆիթնես համաշխարհային աստղերի Instagram-ի էջերն ու հատկապես սնունդին վերաբերող նկարները, կտեսնենք, որ գերակշռում է հատկապես եփած հավի կրծքամիսն ու շոգեխաշած հնդկահավի կրծքամիսը:
Դա պատահական չէ, քանզի այս 2 թռչունների միսը շատ օգտակար է և պարտադիր բոլոր նրանց սննդակարգերում, ովքեր նախընտրում են առողջ ապրելակերպը:
Այսօր կհամեմատենք նրանց կալորիականությունն ու սննդային պարունակությունը, ինչի հաշվին նրանք պայքարում են ավելորդ քաշի դեմ
- Կալորիականությունը
100 գր հավի մսի կալորիականությունը կաշվով կազմում է 211 կկալ, իսկ հնդկահավինը՝ 144: Առանց կաշի դրանք գրեթե հավասար են. հավ-113 և հնդկահավ-115 կկալ
-Ճարպեր
100 գր հավի կրծքամիսը պարունակում է 2.6 գ ճարպ, հնդկահավի կրծքամիսը պարունակում է 0,7 գ: Սպիտակ հնդկահավի մսի կալորիականության մոտ 5% -ը ճարպեր են, սպիտակ հավի մսի մեջ ճարպի զանգվածի տոկոսը կազմում է մոտ 4%:
-Սպիտակուցներ
Երբ մարդը երկար ժամանակ ցանկացած ֆիզիկական աշխատանք է կատարում, մարմինը նախ կլանում է ածխաջրածնի պաշարները, ապա նաև սպառում է ճարպերը ճարպային պահեստներից, որոնք նա նետում է արյան մեջ: Արյան միջոցով ճարպերը մտնում են աշխատանքային մկաններ: Որքան ավելի զարգացած է մկանային հյուսվածքը, այնքան ավելի օպտիմալ են սպառվում ճարպային պաշարները՝ ճիշտ կազմակերպված մարզման ռեժիմում : Արդյունքում մենք կորցնում ենք ավելորդ քաշը: Համեմատության համար նշենք, որ միջին հաշվով 100 գ հավի միսը պարունակում է 21 գ սպիտակուց, հնդկահավի միսը `24 գ:
- Տրիպտոֆանի պարունակությունը
Դա այն ամինաթթուն է, որից պատրաստվում է սերոտոնինը, որը հայտնի է որպես ուրախության հորմոն: Դրանից հետագայում արտադրվում է մելատոնին կամ քնի հորմոնը: Օրվա ընթացքում լավ տրամադրությունը և գիշերը հանգիստ խոր քունը կարևոր գործոններ են նիհարելու գործընթացում և կայուն քաշը պահպանելու համար: Հավի մեջ տրիպտոֆանի պարունակությունը 100 գ-ի համար կազմում է 0,27 գ, հնդկահավերին ՝ 0,28 գ:
- Սելենի պարունակություն
Սելենը (ինչպես և սպիտակուցները), մասնակցում է Իմունիտետի ձևավոևմանը, ինչպես նաև կարևոր է վահանաձև գեղձի հորմոնների ստեղծման գործում: Վահանաձև գեղձի հորմոնները մարդու մարմնում ապահովում են շատ կարևոր ֆիզիոլոգիական պրոցեսներ՝ էներգիայի բարձր մակարդակից մինչև մաշկի լավ վիճակ: Քաշի ավելացման պատճառներից մեկը վահանաձև գեղձի խախտումն է: Երբ սելենը բավարար չէ, վահանաձև գեղձի գործառույթը նվազում է:
Հավի մեջ սելենիի պարունակությունը 100 գ-ով կազմում է օրական ընդունման 58%, իսկ հնդկահավը `44%:
- Խոլեստերինի պարունակությունը
Խոլեստերինը մեր մարմնում նյութ է, որը ճարպերը տեղափոխում է անհրաժեշտ վայր, և երբ ճարպերի ավելցուկ է լինում, նրանք մտնում են արյան անոթները: Անոթները դառնում են անանցանելի և ձևավորվում են աթերոսկլերոտիկ սալեր: Ձեր առողջությունը վերահսկելու սրտանոթային համակարգի մասին հոգ տանելու և կայուն, նորմալ քաշ ունենալու համար առաջին հերթին պետք է վերահսկել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը:
Հավի մեջ խոլեստերին պարունակությունը 64 մգ է, հնդկահավը ՝ 62 մգ:
Որոշ վերապահումներով մի փոքր առավելություն ունի հնդկահավը, բայց մասնագետները դրանք 2-ն էլ խորհուրդ են տալիս հավասարաչափ:
Տնական հավ և հնդկահավ պատվիրելու համար զանգահարե՛ք (077) 69-49-07 www.aqlor.am
https://aqlor.am/%d6%83%d5%a5%d5%bf%d6%80%d5%be%d5%a1%d6%80%d5%ab-%d5%b4%d5%a9%d5%a5%d6%80%d6%84%d5%b6%d5%a5%d6%80%d5%a8/
https://aqlor.am/%d5%b0%d5%ab%d5%be%d5%a1%d5%b6%d5%a4%d5%b8%d6%82%d5%a9%d5%b5%d5%b8%d6%82%d5%b6%d5%b6%d5%a5%d6%80%d5%ab-%d5%bd%d5%b6%d5%b6%d5%a4%d5%a1%d5%af%d5%a1%d6%80%d5%a3-%d5%b0%d5%a1%d5%a6/
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев