Такія супы першапачаткова былі сялянскай стравай, якую ўжывалі ў спёку.
Халаднік абавязкова забельвалі смятанай, кіслым малаком ці прастаквашай. У асноўным гатавалі с агуркоў, радыскі, зялёнай цыбулі, кропу, яшчэ дадавалі буракі і яйка, каб страва была больш сытнай. Калі ж халаднік пачала актыўна ўжываць шляхта, то ў суп дадавалі кавалкі варанага ці печанага мяса, рыбу ці нават ракаў! А багацеі маглі сабе дазволіць і лёду туды дадаць, калі ў іх быў склеп-ляднік.
🔻 Рэцэпт халадніка быў зафіксаваны ўпершыню ў 1854 г. у кулінарнай кнізе Вінцэнты Завадскай "Кухарка літоўская", дзе халаднік гатавалі з буракамі і на кефіры. Пазней халодны суп падавалі часта ў прыкуску з бульбай, каб наесціся “ад пуза”.
📌 Гатуем вялікую порцыю:
буракі 150 г
1 агурок
2-3 бульбіны
4-5 радысак
кефір 150 мл
вада 50 мл
пучок зеляніны (кроп, зялёная цыбуля)
1 яйка
1 ст. лыжка воцату
соль і перац па смаку https://youtu.be/EhB7dPfuMEI Музыка: Стары Ольса @Stary Olsa
https://youtu.be/DxWK-EYAPZs?si=Kuy_ou9WrwgUw2b2 https://ok.ru/grodnobezg
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Комментарии 5