Գրիպը, մրսածությունը, շնչուղիների հետ կապված հիվանդությունները բուժելու համար ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործվում են մեղվաբուծության մթերքներ:
Իմունիտետն ամրապնդելու համար (հատկապես ձմռանը`գրիպի համաճարակի դեպքում) խորհուրդ է տրվում ուտել 100-140գ մեղր, երեխաներին պետք է տալ մաքուր մեղր 30-50գ-ից ոչ շատ, մեծահասակներին կարելի է 100գ մեղր`մեկ կիտրոնի հյութով պատրաստված:
Մանկական կապույտ հազի դեպքում վերցնել հավասար քանակությամբ բնական մեղր, ձիթապտղի ձեթ, միացնել իրար: Ապա տալ երեխային մեկական թ.գ.-ի չափով, օրական 3-4 անգամ:
Սիրտ - անոթային համակարգի հիվանդություններ.
Մեղրն ամրապնդում և սնուցում է սրտամկանը` շնորհիվ նրա մեջ առկա գլյուկոզայի, ֆրուկտոզայի, ուժ է հաղորդում սրտի հիվանդությունների ժամանակ`բացառելով օրգանական արատներ:
Հիպերտոնիայի դեպքում լավ արդյունք է տալիս մեղրի և ընկույզի խառնուրդով բուժումը: Ամենօրյա չափաբաժին ստանալու համար հարկավոր է 100գ ընկույզը միացնել մեղրին 1:1 հարաբերությամբ: Այս մեթոդը պետք է կիրառել 45 օրից ոչ քիչ: Այն օժտված է միզամուղ և անոթալայնիչ հատկություններով:
Աթերոսկլերոզի դեպքում շատ լավ է օգնում ակնամոմի և սխտորի խառնուրդով բալզամը: Սխտորի թուրմը պատրաստվում է հետևյալ կերպ. 200գ մանրացրած սոխը պետք է լցնել ապակյա մուգ անոթի մեջ, վրան լցնել 96% -անոց սպիրտ(200մլ): Պահել այն 2 շաբաթ մութ վայրում , որից հետո թուրմը ենթարկել ֆիլտրացիայի և բացել 50գ մեղրով , ավելացնել ակնամոմի 20% -անոց սպիրտային թուրմ: Դեղամիջոցը թողնել մութ վայրում ևս 3 օր: Բայզամը պատրաստում են ` կաթիլ-կաթիլ լցնելով 1/4 բաժակ կաթի մեջ: Ընդունել այն առավոտյան , կեսօրին և երեկոյան ` ուտելեւց 30 րոպե առաջ :
Աթերոսկլերոզի և հիպերտոնիայի, սրտխփոցների և գյխապտույտների ժամանակ կարելի է օգտագործել ակնամոմի և ալոճի սպիրտային թուրմի խարնուրդ 1:1 հարաբերակցությամբ : Ընդունել 20-30-ական կաթիլի չափով ուտելուց 30 րոպե առաջ, առավոտյան, կեսօրին և երեկոյան:
Վարիկոզ լայնացումների ժամանակ խորհութդ է տրվում դնել մեղրի կամ մեղրի և ակնամոմի կոմպրեսներ: Այն վերացնում է բորբոքումները, լավացնում է վարիկոզ խոցերը: Քաթանի վրա քսել մեղր, դնել այն բորբոքված մասերին, ծածկել պոլիէթիլենային թաղանթով և ամրացնել: Պրոցեդուրայի տևողությունը առաջին օրը պետք է լինի 2 ժամ, հաջորդ երկու օրերին` 4 ժամ: Մյուս օրը կոմպրեսը պետք է թողնել ողջ գիշեր:
Գերմանացի բժիշկ Թեոբալդը նշել է. "Սրտային տասվեր հիվանդությունների ժամանակ մեղրը մեծ ծառայություն է մատուցում թուլացած սրտամկանին: Այդ միջոցից պետք է հրաժարվել միայն շաքարախտով հիվանդանալու դեպքում ":
Սրտի ծանր հիվանդությունների ժամանակ մեղրի երկար օգտագործումը (50-70գ օրական) կբարելավի հիվանդի ընդհանուր վիժակը, արյան բաղադրությունը, որից հետո միայն կարելի է օգտագործել այլ մեղրով պատրաստուքներ :
Թուլացած սրտամկանի դեպքում օգտակար է մեղրն օգտագործել այն մթերքների հետ, որոնք պարունակում են վիտամին C կամ մասուրի թուրմ: Օրինակ` 1 ճ.գ. մանրած մասուրի հատիկների վրա պետք է լցնել 2 բաժակ եռացող ջուր, 1 գիշեր թողնել թերմոսում: Առավոտյան սառեցնել թուրմը, քմել, ավելացնել 1 ճ.գ. մեղր : Ընդունել 1/4 - 1/2 բաժակ`օրվա մեջ 2-3 անգամ :
Հիվանդ հոդերի համար հիանալի միջոց է` մեղրի , ալոենի և օղու 2:1:3-ի հարաբերակցությամբ պատրաստված թուրմը:
Ցածր արթերիալ ճնշման դեպքում խորհուրդ է տրվում կիտրոնից հեռացնել միայն սերմերը, ապա կեղևով մանր կտրատել, վրան լցնել եռացրած, սառեցրած ջուր, թողնել ամուր փակված տարայի մեջ 36 ժամ սառնարանում` պարբերաբար թափահարելով տարան: Այնուհետև ստացված զանգվածի մեջ ավելացնել 500գ մեղր, լավ խառնել և կրկին 36 ժամ թողնել սառնարանում` պարբերաբար խառնելով: Ընդունել ուտելուց 30-40 րոպե առաջ` օրական 3 անգամ 50-ական մլ-ի չափով :
Սրտի իշեմիկ հիվանդության դեպքում 250գ քերիչով անցկացրած սխտորին միացնել 350գ ջրիկ մեղր, լավ խառնել և թողնել մութ վայրում 1 շաբաթ :Ընդունել 1-ական ճ.գ.-ի չափով օրական 3 անգամ ուտելուց 30 րոպե առաջ:
Ստենոկարդիայի դեպքում խորհուրդ է տրվում 100գ ալոենի հյութը միացնել 300գ մեղրին, ավելացնել 100գ մանրած ընկույզ, 1-2 կիտրոնի հյութ և լավ խառնել: Ընդունել 1-ական թեյի գդալի չափով ուտելուց առաջ:
Աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ
Մարդու ընդունած սնունդը ստամոքսում մնում է 2-3 ժամ և ավելի: Այդ ժամանակամիջոցում նա ենթարկվում է ստամոքսահյութի ազդեցությանը: Հետազոտություններ կան , ըստ որոնց հայտնի է դառնում, թե մեղրն ինչպես է ստամոքսային ուղղով շարժվում առաջ և ինչպիսի ազդեցություն է թողում առողջ և հիվանդ մարդկանց վրա:
Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ մեղրախառը բարիումային շիլան ստամոքսում 1-2 ժամ ավելի երկար է մնում, քան զուտ բարիումային շիլան: Լորենու մեղրը և կաթիլային մեղրը սքողում են բարիումային շիլայի տհաճ համը:
Մեղրը խոցային հիվանդության ժամանակ երկակի ազդեցություն է ունենում. տեղական, որը նպաստում է ստամոքսի լորձաթաղանթի խոցային մակերևույթի լավացմանը, և ընդհանուր` ամբողջ օրգանիզմը, հատկապես նյարդային համակարգը կազդութող: Վերջինս շատ կարևոր է, որովհետև կա այն կարծիքը,ըստ որի ստամոքսի և տասներկումատնյա աղու խոցային հիվանդությունը ծագում է այդ օրգանների ռեցեպտորների ֆունկցիաների խանգարման հետևանքով:
Խոցային հիվանդության ժամանակ անհրաժեշտ է մեղրը ընդունել ուտելուց 1.5-2 ժամ առաջ, կամ ուտելուց 3 ժամ հետո: Անմիջապես ուտելուց առաջ մեղրի օգտագործումը խթանում է աղեստամոքսահյութի արտազատությանը: 30-35գ մեղրը լուծել եռացրած սառեցրած ջրում:Ամենօրյա չափաբաժինը պետք է լինի 100 գրամ: Ընդունել ուտելուց 15-20 առաջ ցածր թթվայնության գաստրիտի դեպքում:Բուժման տևողությունը 1.5-2 ամիս է:
Բարձր թթվայնության գաստրիտը պետք է բուժել հետևյալ կերպ, 30-35 գրամ մեղրը լուծել եռացրած տաք ջրում: Ըմպել օրական 3 անգամ ուտելուց 1.5 ժամ առաջ:Բուժման տևողությունը 2 ամիս:
Այրոցներ առաջանալու դեպքում կարելի է մեղրի մեջ ավելացնել կաթ կամ կաթնաշոռ:
Ստամոքսի խոցային հիվանդության ժամանակ 1ճ.գ. մեղր պետք է լուծել 1բաժակ եռացրած տաք ջրի մեջ և ըմպել ուտելուց 1.5 ժամ առաջ կամ ուտելուց 3 ժամ հետո: Ընդունել 3-4 բաժակ,բուժման տևողությունը 1.5-2 ամիս է :
Խոցային հիվանդությունները ցավազրկող և թթվայնությունը նվազեցնող միջոց է համարվում հետևյալ բաղադրատոմսը: Ընդունել 1 ճ.գ. մեղր օրական 3-4 անգամ ուտելուց 1.5-2 ժամ առաջ:
Բարձր թթվայնության գաստրիտի , ստամոքսի խոցի դեպքում խորհուրդ է տրվում 0.5 բաժակ կարտոֆիլի թարմ հյութի մեջ լուծել 1ճ.գ. մեղր և ընդունել օրական 2-3 անգամ ուտելուց 30 րոպե առաջ:
Ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի դեպքում մեղրը և մանրած ընկույզը միացնել իրար: Ընդունել ստացված զանգվածը 1-ական ճաշի գդալ չափով օրական 3-4 անգամ ուտելուց առաջ: 0.5 կգ մեղրը ,0.7լ կարմիր գինին և 300 մլ ալոեի հյութը միացնել իրար,թողնել ապակյա մուգ տարայի մեջ 1 շաբաթ: Զանգվածից ընդունել 1-ական թեյի գդալ չափով 7 օրվա ընթացքում ուտելուց 2 ժամ առաջ ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի դեպքում: Ընդունել 40-50 կաթիլ ակնամոմի 20 %-անոց սպիրտային թուրմ` 1 բաժակ տաք ջրով օրական,3 անգամ ուտելուց 1 ժամ առաջ ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի դեպքում`պարտադիր պահպանելով դիետա:
Ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի դեպքերում 10-15 գ ակնամոմը հարել 100գ սերուցքային կարագով: Ընդունել 1-ական թեյի գդալ չափով,2/3 բաժակ կաթով օրական 3-4 անգամ`ուտելուց 1 ժամ առաջ գաստրիտների:
Փորկապության ժամանակ մեղրը լուծել եռացրած, սառեցրած ջրում կամ խնձորի հյութի մեջ: Օրական չափաբաժինը պետք է կազմի 80-100 գ: Ընդունել օրական 3 անգամ,ուտելուց առաջ: 1 բաժակ տաքացրած կաթի մեջ լուծել 15գ շաքարակալած մեղր և ըմպել ստացված զանգվածից 1/3-ական բաժակի չափով գիշերը փորկապության ժամանակ: 5-8 տարեկան երեխաներին տալ 1 թեյի գդալ չափով:
Մեղրը լյարդի հիվանդությունների ժամանակ
Լյարդը շատ հաճախ անվանում են օրգանիզմի քիմիքական լաբորատորիա,որովհետև այն մասնակցում է կենսականորեն կարևոր պրոցեսներին` ածխաջրերի,սպիտակուցների, ճարպերի,վիտամինների,հորմոնների փոխանակությանը: Լյարդում առաջանում են ֆերմետներ: Կարոտինը փոխակերպվում է վիտամին A-ի,իսկ վիտամին K-ի մասնակցությամբ առաջանում է պրոտրոբին,ինչն էլ նպաստում է արյան մակարդմանը: Ներքին սեկրեցիայի գեղձերի արտադրած շատ հորմոններ լյարդում նոր հատկություններ են ձեռք բերում:Դրանք են`մակերիկամի,հիպոֆիզի,սեռական գեղձերի հորմոնները: Ժողովրդական բժշկության մեջ մեղրը կիրառվում է լյարդի հիվանդությունների ժամանակ: Մեղրի բարերար ազդեցությունը բացատրվում է նրա քիմիա-կենսաբանական բաղադրությամբ,մասնավորապես գլյուկոզայի բարձր պարունակությամբ: Գլյուկոզան ոչ միայն սնում է հյուսվածքների բջիջները,այլև մեծացնում է գլիկոգենի պաշարները լյարդում բարելավում հյուսվածքային փոխանակության պրոցեսները:Լյարդը բակտերիային թույները վնասազերծող ֆիլտրն է : Գլիկոգան ուժեղացնում է լյարդի այդ ֆունկցիան,որով նպաստում է վարակիչ հիվանդությունների հանդեպ օրգանիզմի դիմադրողականության բարձրացմանը: Վերջին ժամանակներս լյարդի և լեղուղիների հիվանդությունների ժամանակ բուժական նպատակով մեղր սկսել են կիրառել նաև կլինիկաներում: Ոչ միայն հիվանդներին,այլև առողջ մարդկանց խորհուրդ է տրվում ուտել մեղր`վարսակի,հնդկացորենի,գարու,խնձորի հետ զուգորդված: Պահանջվում է : 1 բաժակ մեղր,1 բաժակ լոռամրգի: Ընդունման եղանակը: Մթերքները միացնել իրար և ուտել:
Պահանջվում է: 2թ.գ. մեղր,1 բաժակ եռացրած ջուր: Պատրաստման եղանակը: Մեղրը լցնել եռացրած տաք ջրի մեջ: Ընդունել օրական 2-3 անգամ 1-ական բաժակի չափով: Դեղամիջոցը հարկավոր է ընդունել լյարդի, լեղապարկի հիվանդությունների դեպքերում
Պահանջվում է: 2ճ.գ. մասրենու տերևներ,0.5 ճ.գ. մեղր: Պատրաստման եղանակը: Մեղրի մեջ լցնել մասրենու կտրատած տերևները: Ստացված զանգվածը ըմպել թեյով լյարդի բորբոքվածության դեպքեորում:
Պահանջվում է: 0.5 լ խնձորի հյութ,75 գ. մեղր: Պատրաստման եղանակը: Խնձորի հյութի մեջ լցնել մեղր: Ըմպել 0.5-ական բաժակի չափով օրական 3-4 անգամ լլյարդ, լեղուղիների հիվանդությունների ժամանակ:
Պահանջվում է: 1:1 հարաբերությամբ մեղր և խնձորի քացախ: Պատրաստման եղանակը: Միացնել իրար,լավ խառնել: Ըմպել 1-ական թեյի գդալի չափով օրական 3-4 անգամ լլյարդ, լեղապարկի հիվանդությունների, հեպատիտի դեպքերում:
Պահանջվում է: 6ճ.գ. մեղր, 4 ճ.գ. ձիթապտղի յուղ,2 ճ.գ. կիտրոնի հյութ: Պատրաստման եղանակը: Մեղրը,ձիթապտղի յուղը, կիտրոնի հյութը միացնել իրար,լավ խառնել: Ըմպել 1-ական ճաշի գդալի չափով ուտելուց առաջ լյարդի և լեղապարկի հիվանդությունների ժամանակ:
Բերանի խոռոչի հիվանդություններ
Բերանի խոռոչի բորբոքային հիվանդություններից, այնպիսիք,ինչպիսիք են`պարոդոնտոզը, ստոմատիտը, խոցային և աֆտոզային ստոմատիտները,բուժվում են ապիթերապիայի միջոցով: Այս հիվանդությունները բուժելու համար հարկավոր է պատրաստել մեղրի խառնուրդ հետևյալ կերպ . 30գ մեղրը և 4 գ բորային թթվի նատրիումի աղը միացնել իրար: Այս միջոցով կարելի է բուժել կանդիդամիկոզը, անգինան, աֆտոզային ստոմատիտը: Հարկավոր է 1/2 թ.գ.-ի չափով ստացված զանգվածից լեզվի միրջոցով քսել բերանի խոռոչին: Եթե վնասված են լնդերը կամ բերանի լորձաթաղանթը,ապա լավագույն արդյունք է տալիս 1 բաժակ տաք ջրով և մեղրով պատրաստված զանգվածով կատարված ողողումները: Ակնամոմը կարելի է կիրառել որպես ցավազրկող միջոց ստոմատոլոգիայի բնագավառում: Այն 5 անգամ էֆեկտիվ է , քան նովոկայինը:Բամբակը պետք է թաթախել սպիրտային լուծույթի մեջ, դնել հիվանդ լնդի վրա կամ սնկով վնասված հատվածին, լորձաթաղանթի խոցին կամ ատամին: Հիվանդ ատամի բնիկի մեջ կարելի է դնել 1 կտոր բնական ակնամոմ,այդ դեպքում ցավը վերանում է և պաթոլոգիկ պրոցեսի զարգացումը դադարում: Ատամների կարիեսը և լնդերի բորբոքումը կանխարգելելու համար կարելի է օգտվել ակնամոմի ջրային կամ սպիրտային լուծույթներից: Դրանք ամրապնդում են ատամների էմալը և զերծ պահում բերանի խոռոչի բորբոքումներից: Լնդերի հիվանդությունների ժամանակ խորհուրդ է տրվում բերանը ողողել օրական 3-4 անգամ 30 %-անոց մեղրի լուծույթի մեջ: Օգտակար է նաև 1 թ.գ. մեղրը բերանի մեջ պահել մինչև լուծվելը,օրական 5-6 անգամ:
Աչքի հիվանդություն
Հին Եգիպտոսում մեղրը առավել արդյունավետ բուժական միջոցներից մեկն է համարվում աչքի բազմաթիվ հիվանդությունների դեպքերում: Իբն_Սինան աչքերի բուժման համար հանձնարարում էր գործածել մեղրն այլ նյութերի` սոխի, երեքնուկի, սիզախոտի հյութի հետ միասին: Հայտնի են դեպքեր, երբ 3-4 օրում հաջողվել է բուժել բորբոքված աչքերը` տաք մեղրի կաթիլ մտցնելով կոպերի տակ:
Կոնյուկտիվիտների, կերատիտների, աչքի եղջյուրիկի խոցերի ժամանակ հարկավոր է մեղրը բացել եռացրած, քիչ սառեցրած ջրում`1:2 հարաբերությամբ և կաթեցնել յուրաքանչյուր աչքի մեջ 2-3 –ական կաթիլի չափով: Միաժամանակ պետք է օրվա ընթացքում ուտել 100գ մեղր` խառնած չիչխանի , կամ կիտրոնի հյութի հետո, 3ճ.գ. մանր կտրատած սոխի վրա լցնել 50մլ եռացրած տաք ջուր և ստացված զանգվածի մեջ լուծել 1 թ.գ. մեղր,թողնել 30 րոպե,ապա քամել:Ստացված խառնուրդը կիրառել կոնյուկտիվիտի դեպքում` որպես աչքի կաթիլներ: Սոխի թարմ հյութը ֆիլտրացնել , խառնել եռացող ջրի գոլորշու վրա մի քանի րոպե,ապա բացել մեղրով`1:1 հարաբերությամբ,հանել և լավ խառնել մինչև մինչև սառելը: Կաթեցնել 1-2 կաթիլի չափով, յուրաքանչյուր աչքի մեջ ,օրական 2-3 անգամ գլաուկոմայի դեպքում:
Մաշկային հիվանդություն
Մեղրը բարերար ազդեցություն է թողնում մաշկի վրա իր խիստ սննդարար բակտերիասպան հատկությունների շնորհիվ:Մեղրը սնուցում է ոչ միայն մաշկի հյուսվածքը`այլև մաշկի նյարդային վերջույթները:
Ճաղատանալու, փսորիազի, էկզեմայի սկզբնական փուլում խորհուրդ է տրվում օգտագործել 30 %-անոց ակնամոմային քսուք:
Սնկային և բորբոքային վերքերի,դերմատիտի, թարախապալարների վրա կարելի է դնել պրոպոլիսի սպիրտային թուրմ`մերսելով մաշկի վնասված հատվածները:
Ֆուրունկուլները,խոցերը,թարախային վերքերը բուժելու համար կարելի է դրանց վրա դնել բնական ակնամոմի շերտեր: Շերտը կարելի է ամրացնել սպեղանու միջոցով և հանել այն փափկեցրած ինֆիլտրատի և թարախի առանձնանալուց հետո:
Մաշկի այրված հատվածը արագ վերականգնելու համար հարկավոր է այդ տեղին քսել մեղրի և ակնամոմի խառնուրդ: Այս միջոցով նաև լավ բուժվում են խոցերը և երկար ժամանակ չառողջացող վերքերը:
Նյարդային համակարգի հիվանդություններ
Դեպրեսիաների, նեվրոզի դեպքում բարերար ազդեցություն է թողնում մեղրի և կաթի խառնուրդը: Այն պետք է ընդունել առավոտյան , կեսօրին և երեկոյան 1-ական թ.գ. չափով, զանգվածը պետք է թողնել բերանում մինչև այն հալչի: Բնական մեղրը մեծ ազդեցությու է թողնում անքնության դեպքում: Միաժամանակ այն մեծ օգուտ է տալիս օրգանիզմին, ինչը չի կարելի ասել քիմիական դեղամիջոցների մասին:Անկողին մտնելուց 30 րոպե առաջ խորհուրդ է տրվում 1 բաժակ ըաք ջրի մեջ լուծել 1ճ.գ. մեղր և ըմպել:
Քունը կարգավորելու համար կարելի է 50գ. դդումի հյութին միացնել 1-1.5թ.գ մեղր.լավ խառնել: Օրական ընդունել 100-120գ մեղր. 30գ առավոտյան,40-60գ ճաշից հետո,30գ քնելուց առաջ`բացելով այն 0.5-1 բաժակ եռացրած ջրով, որը պետք է սառեցնել սենյակային ջերմաստիճանով:
Միջոցն օգտագործում են նեվրոզի, անքնության դեպքերում: Բուժման տևողությունը 2-4 շաբաթ է: 1 բաժակ եռացրած ջրի մեջ լուծել 1 ճ.գ. կիտրոնի հյութ: 1 բաժակ տաք կաթի մեջ լցնել 20գ մանրացրած սխտոր:Ըմպել քնելուց առաջ անքնության դեպքում:
Միզասեռական համակարգի հիվանդություն
Իրար միացնել 1 բաժակ մեղր,1 բաժակ օղին,1 բաժակ բողկի հյութը,2-3 ժամ առաջ քամած բազուկի հյութը և թողնել 3-4 օր մութ վայրում: Ընդունել 1-ական ճ.գ-ի չափով ուտելուց 30 րոպե առաջ: Կարելի է նաև 1 բաժակ բողկի հյութը միացնել 1 բաժակ մեղրին,1 բաժակ օղուն և թողնել 3 օր: Ընդունել 1-ական ճ.գ.-ի չափով օրական 3 անգամ երիկամների քարերի դեպքում:
Պրոստատիտը բուժելու համար պետք է օգտագործել 30-40 կաթիլ ակնամոմի սպիրտային թուրմ առավոտյան,կեսօրին և երեկոյան` ուտելուց 30 րոպե առաջ: Էնուրեզի դեպքում խորհուրդ է տրվում ընդունել մեղրի և զվերոբոյի թուրմ:Դրա համար հարկավոր է 1 մաս զվերոբոյի տերևների վրա լցնել 20 մաս եռացրած ջուր,տաքացնել ջրային գոլորշու վրա`փակ կափարիչով,30րոպե:Ապա սառեցնել և քամել,ավելացնել քիչ քանակությամբ եռացրած ջուր:Ստացված հեղուկի մեջ լուծել մեղրը` ըստ ճաշակի: 10 տարեկան երեխայի համար չափաբաժինը պետք է լինի 1/4 բաժակ,մեծահասակների համար`1/2:
#новости
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев