Դոլման հայկական խոհանոցի ամենաավանդական և սիրված ճաշատեսակներից մեկն է: Ձմռանն այն պատրաստում են կաղամբի կամ խաղողի տերևներից, որոնք հավաքում և սառեցնում են ամռանը, իսկ ամռանը և գարնանը դոլման պատրաստում են բանջարեղենի տարբեր տեսակներից: Աշնանն անպայման օգտագործում են սերկևիլ:
Անհրաժեշտ է.
500 գ տավարի միս
500 գ խոզի միս
6 միջին չափի լոլիկ
4 միջին չափի սմբուկ
5-6 միջին չափի բիբար
3-4 խնձոր
2 սերկևիլ
2 գլուխ սոխ
200 գ համեմ
200 գ մաղադանոս
150 գ ռեհան
150 գ տոմատի մածուկ
1 թեյի գդալ շաքարավազ
1/2 բաժակ կլոր բրինձ
աղ` ըստ ճաշակի
1. Միսը խառնեք սոխի և կանաչեղենի հետ: Ավելացրեք աղ, բիբար, լվացած բրինձ: Ամեն ինչ լավ խառնեք և կես բաժակ եռացած ջուր լցրեք:
2. Սմբուկների միջից հանեք միջուկը, բիբարի վերին մասը կտրեք, սերմերը զգուշորեն մաքրեք, լոլիկների միջուկը հանեք, խնձորը և սերկևիլը երկու կես արեք և նույնպես հանեք միջուկը:
3. Պարտաստված բանջարեղենների մեջ լցրեք միսը: Բիբարները և լոլիկները ծածկեք նրանց կտրված գլխիկներով:
4. Մեծ կաթսայի մեջ սկզբից դրեք սմբուկները, ապա բիբարները, հետո խնձորները սերլևիլի հետ միասին և վերջում լոլիկները:
5. Տոմատի մածուկը բացեք ջրով, աղ արեք և մի փոքր շաքարավազ ավելացրեք: Լցրեք այն դոլմայի վրա, որպեսզի բանջարեղենը ծածկվի: Վրայից տափակ ափսե դրեք և մի փոքր սեղմեք, այնուհետև ծածկեք կաթսան կափարիչով: Եփեք ցածր կրակի վրա` մոտ մեկ ժամ: Դոլման պատրաստ կլինի, երբ եփվի բրինձը:
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Комментарии 1