Kaloriyalar miqdori
Ko’pchilik yoshlar o’zlari iste’mol qilayotgan mahsulotlarning kaloriyasini hisoblab yurishadi. Buning uchun tanovvuldan oldin mahsulotning o’ramida yozilgan ma’lumotlarni diqqat bilan o’qib chiqish kerak. Zarur kaloriya va miqdorni hisoblash uchun malakali mutaxassis bilan maslahatlashish yoki internet-servislar xizmatidan foydalanish mumkin.
Ma’lumotlar quyidagi formula bo’yicha hisoblanadi: 45 x tana oqirligi. Og’ir jismoniy mehnat bilan shug’ullanganda kaloriya ko’proq talab qilinadi.
Eng maqbul vazn miqdorini aniqlash uchun bo’y uzunligidan 110 santimetrni ayirish kerak. Olingan natija kerakli vazn ko’rsatkichi bo’ladi.
Ovqatlanish tartibi
Tez-tez, har 3-4 soatda ovqatlanish maqsadga muvofiq.
Taomlar oqsil va uglevodlarga boy bo’lishi kerak.
Nonushtani erta tongda uyqudan uyg’ongach, bir soat ichida iste’mol qilishga odatlanish kerak. Quymoq, quruq mevalar, tvorog, shuningdek sut, tvorog, rezavor mevalar va asaldan tayyorlangan kokteyl bilan kuningizni boshlagan ma’qul. O’simlik yog’i qo’shilgan bo’tqalar ham yaxshi tanlov bo’ladi.
Tushlikda salat bilan ishtahani ochib, shundan so’ng sho’rva va makaronli garnir, go’sht yoki baliq bilan kartoshkali pyurega o’tish mumkin. Oxirida shirinlik va bir finjon qahva ichiladi.
Kechki taomga sut, dudlangan go’sht va pomidordan tayyorlangan quymoq. Uyqudan oldin olma yoki nok egan ma’qul.
Yengil tamaddi sifatida chips, suxariklar kabilarni iste’mol qilmang.
Yaxshisi, quruq va rezavor mevalar, sut, tvorog, yong’oqlar, buterbrod, tuxum va salatlarni tanlagan ma’qul.
Ko’p miqdorda suv ichishga ahamiyat bering!
1. Овқат ўзлашмаётганлигининг сабабини аниқлаш.
Қуйида бундай сабаблар берилган:
— қуртлар (паразитлар) борлиги;
— ошқозон микрофлораси бузилганлиги;
— ошқозон кислота даражаси камлиги;
— ҳазм қилувчи ферментларнинг етишмаслиги;
— жигар ва ошқозоности бези фаолияти яхши эмаслиги.
2. Зарарли микроорганизмларни йўқотиш ва ҳазм қилиш жараёнини нормаллаштириш.
Паразитлар ва бактерияларга қарши маълум ўсимликларни истеъмол қилиш тавсия қилинади.
Булар: 1.Саримсоқ пиёз 2.Орегано ўсимлиги 3.Тимьян (зирк) 4.Пиёз 5.Зайтун дарахти барглари
Юқорида келтирилган ўсимликлардан ташқари, паразитларга қарши антибиотиклар ҳам белгиланади. Ошқозон кислота даражасини ошириш учун қуйидагиларни қилиш керак:
1. Овқат ва ичимликларда лимон соки (шарбати)
2. Узум сиркаси (уксус)
3. Овқатни блендерда майдалаш
4. Аччик ўсимликлар ва кўкатлар
5. Баъзам солян (хлорид) кислотаси дорилари тавсия килинади.
3. Овқат рационидан ошқозонни кузгатадиган ва стресс холатига туширадиган маҳсулотларни чиқариб юборамиз.
1. Барча сут махсулотлари, 2. Кофе, 3. Глютен, 4. Шакар маҳсулотларни 4-6 хафта давомида истеъмол қилманг ва бу муддат ўткандан сунг бирма бир овқат рационингизга уларни қўшинг.
4. Тўғри овқатланиш ёрдамида ошқозон микрофлорасини яхшилаш ва капсула ёки кукун кўринишидаги пробиотикларни қабул килиш. Антибиотик ва прибиотикларни хеч качон биргаликда қабул қилиб бўлмайди. Антибиотиклар эрталаб, прибиотиклар эса кечпайт, уйқудан олдин, ичилади. Натижага эришиш учун камида 2 ой давомида прибиотиклар қабул килишингиз керак. Овқатланиш хам семириш жараёнида мухим вазифани бажаради. Бунда фойдали маҳсулотларнинг энг фойдалиларига эътиборни кучайтириш керак: сабзавотлар, ёнгоклар, яхши сифатли сариёг, бифидобактериялар учун клетчатка ва мускулларни ривожлантириш учун оқсиллар. Витамин ва минералларни хам қабул қилишни унутманг. Булардан ташқари сизни стресс холатига туширадиган нарсаларни қилманг. Имконият борича бундай ишларни рад этинг. Инсонний психологик (рухий) холати хам катта ахамиятга эга.
Нет комментариев